Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ!

Оголошення
28.05.2019

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ

ОЛЕКСАНДРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ!

У ЗВЯЗКУ З НАСТАННЯМ СПЕКОТНОЇ ПОГОДИ ТА ПЕРІОДУ КУПАННЯ І ВІДПОЧИНКУ НА ВОДІ, НАЖАЛЬ  ПОЧАСТІШАЛИ ВИПАДКИ ЗАГИБЕЛІ ЛЮДЕЙ.

РІШЕННЯМ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ОЛЕКСАНДРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ВІД 17.04.2019Р. № 27 ВСТАНОВЛЕНО, ЩО ВОДНІ ОБ'ЄКТИ НА ТЕРИТОРІЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ТА ВИЗНАНІ НЕПРИДАТНИМИ ДО КУПАННЯ, ЛОВУ РИБИ, А ТАКОЖ, ЯК МІСЦЯ МАСОВОГО ВІДПОЧИНКУ ЛЮДЕЙ.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ!

ВИТЯГ З ПРАВИЛ ОХОРОНИ ЖИТТЯЛЮДЕЙ НА ВОДНИХ ОБ'ЄКТАХ УКРАЇНИ

НАКАЗ МВС України  від 10.04.2017  № 301

Зареєстровано в Міністерстві юстиції

України 04 травня 2017 р. за № 566/30434

Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ці Правила розроблені з метою попередження нещасних випадків на водних об’єктах України і є обов’язковими для підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також для громадян України, іноземців і осіб без громадянства.

1.2. Порядок користування водними об’єктами на всій території України визначається Водним кодексом України, а порядок попередження загибелі людей на водних об’єктах — цими Правилами…

1.5. За узгодженням з районними і міськими держадміністраціями з метою охорони життя і здоров’я громадян установлюються на водоймах окремі зони катання на човнах і катерах, занять водними видами спорту, будівництва водозабірних споруд, напування худоби, заборони купання та ін.

1.6. Проведення на водоймах змагань, свят, регат маломірних суден дозволяється в місцях, визначених районними чи міськими державними адміністраціями за узгодженням з структурним підрозділом ДСВАРС МНС України, на який покладено виконання профілактично-наглядових функцій щодо безпеки на водних об’єктах, а у контрольованих прикордонних районах на внутрішніх водоймах і в прибережних морських районах — з урахуванням Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року N 1147 та постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.98 N 1199 “Про контрольовані прикордонні райони”.

 

  1. ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ КОРИСТУВАННІ ПЛЯЖАМИ, МІСЦЯМИ МАСОВОГО ВІДПОЧИНКУ ГРОМАДЯН НА ВОДІ ТА ПЛАВАЛЬНИМИ БАСЕЙНАМИ

2.7. Громадянам, які відпочивають у місцях масового відпочинку, забороняється:

запливати за огороджувальні буї;

підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;

залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;

використовувати рятувальні засоби і спорядження не за призначенням;

стрибати в воду зі споруд, не пристосованих для цього і в місцях, де невідомі глибина та стан дна;

розпивати спиртні напої і купатись в нетверезому стані;

організовувати у воді ігри, пов’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;

забруднювати і засмічувати водойми та територію пляжів;

подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;

залишати без нагляду малолітніх дітей;

використовувати для плавання автомобільні камери, надувні матраци, лежаки, дошки та ін.;

використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;

приводити з собою собак та інших тварин.

2.8. Забороняється купання в затоплених кар’єрах, каналах, озерах, пожежних водоймах, ставках, морських акваторіях і інших водоймах, які не мають обладнаних пляжів сезонними рятувальними постами, не визначені місцевою держадміністрацією як місця масового відпочинку громадян біля води.\\

 

  1. ЗАХОДИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ НА ВОДІ

6.1. Безпека дітей на воді досягається правильним вибором і обладнанням місць купання, чіткою організацією купання, систематичним проведенням роз’яснювальної роботи серед населення про правила поведінки на воді і дотримання попереджувальних заходів.

6.2. У дитячих оздоровчих установах, розташованих на берегах водойм чи поблизу них, місце для купання вибирається, по змозі, біля похилого піщаного берега, не ближче як за 500 м від причалів, пристаней, гребель та інших гідротехнічних споруд. Швидкість течії не повинна перевищувати 0,2 м/сек.

6.3. На пляжах дитячих оздоровчих установ місця купання мають бути позначені поплавковою огорожею або парканом, ділянки пляжу, акваторії для купання та навчання плаванню дітей до 9 років повинні мати глибини не більше ніж до рівня грудей дитини, середньої на зріст у даній групі.

6.4. Територія пляжу повинна бути обладнана, мати кабіни для переодягання, тіньові тенти, душові та інше обладнання.

6.5. Дно акваторії, відведеної для купання дітей, повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 м без ям, обривів і небезпечних предметів (підводного каміння, уламків паль, коріння, скла та ін.). Перед відкриттям табору і купального сезону дно акваторії повинно бути обстежено водолазами і очищене від сторонніх предметів, про що складається акт. Обстеження дна входить в обов’язки організації, якій належать пляж, місце купання. Право на обстеження дна акваторії пляжу (місця масового відпочинку населення на воді) та видачу відповідного акта мають водолази-професіонали підрозділів, що пройшли атестацію та реєстрацію у МНС України (крім відомчих пляжів ВМС та Держприкордонслужби). (Підпункт 6.5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій N 19 від 16.08.2004)

6.6. У місці купання не повинно бути виходу грунтових вод з низькою температурою, джерел забруднення води, вирів.

6.7. Пляж дитячої оздоровчої установи повинен відповідати встановленим санітарним вимогам, бути впорядкованим, огородженим з боку суші. На відстані 3 метрів від зрізу води встановлюються щити з рятувальними кругами (з фалами) та плавучими кулями (з плавучими фалами).

6.8. На території пляжу дитячої установи обладнуються стенди з матеріалами щодо попередження нещасних випадків на воді, вивішені “Правила купання”, установлений стенд з даними про температуру повітря і води, силу і напрям вітру.

6.9. На території дитячої оздоровчої установи повинен бути медичний пункт.

6.10. Відкриття пляжу дитячої оздоровчої установи дозволяється після перевірки його спеціальною комісією, яка створюється рішенням місцевої державної адміністрації з участю регіонального працівника підрозділу ДСВАРС МНС України (інспектора).

6.11. Кожний табір або інші дитячі заклади, що розміщені біля водойм, обов’язково повинні мати відомчий сезонний рятувальний пост, який виставляється тією організацією, у віданні якої знаходиться дана оздоровча установа.

6.12. Відповідальність за безпеку дітей під час купання покладається на дорослого підготовленого керівника групи дітей.

6.13. Купання дітей дозволяється тільки групами не більше 12 осіб. За тими дітьми, які купаються, повинно вестись безперервне спостереження черговими вихователями та інструкторами.

6.14. Купання дітей, які не вміють плавати, необхідно проводити окремо від інших дітей. Купання таких дітей організовує і контролює керівник оздоровчого закладу.

6.15. Перед початком купання дітей проводиться така підготовка пляжу:

перевірка дна акваторії пляжу;

межі пляжу, відведеного для купання групи дітей, позначаються вздовж берегової лінії прапорцями або віхами;

на щитах вивішуються рятувальні круги, плавучі кінці з плавучими кулями та інший рятувальний інвентар.

6.16. Після завершення цих заходів групи відводяться на свої ділянки купання, де кожна група інструктується з правил поведінки на воді.

6.17. Купання дітей при відсутності рятувальних постів заборонено.

6.18. Дітям, які купаються, заборонено пірнати з перил, запливати за знаки лінії запливу, допускати безглузді витівки, подавати сигнали про необхідність допомоги заради жарту.

6.19. Для навчання дітей плаванню на кожному дитячому пляжі обладнується учбовий пункт. Учбовий пункт огороджується сіткою або штахетником на суші і на воді. Учбовий пункт забезпечується плавальними дошками, підтримувальними поясами, електромегафоном. Територія і акваторія учбового пункту повинна забезпечувати проведення навчання плаванню на березі і у воді не менше 12 дітей. Учбовий пункт обладнується вивіскою, повинен мати стенд з розкладом занять, учбовими плакатами з методики і техніки плавання, правилами поводження на воді.

6.20. Під час купання дітей на території дитячого пляжу забороняється:

купання і присутність сторонніх осіб;

катання на човнах і катерах;

ігри і розваги на воді.

6.21. Для купання дітей під час походів, прогулянок, екскурсій вибирається неглибоке місце з пологим дном, яке б не мало гострих каменів, водоростей, мулу. Обстеження місця проводиться дорослими, які вміють добре плавати і пірнати, добре знають прийоми рятування та надання першої медичної допомоги потерпілим на воді.

6.22. Межі купання позначаються буйками, жердинами тощо.

6.23. Купання проводиться під контролем дорослих при додержанні всіх заходів безпеки.

6.24. Купання дітей, які не вміють плавати, під час походів забороняється.

6.25. Після закінчення визначеного розпорядком часу для купання адміністрація дитячої установи зобов’язана виділяти патруль (відповідального чергового) для обходу берега водойми та вести контроль кількості дітей в групах.

6.26. Катання дітей на гребних човнах, катерах (моторних човнах) проводиться тільки під керівництвом дорослих. Діти і дорослі повинні бути одягнені в індивідуальні рятувальні засоби (жилет, пояс). До керування човном, катером допускаються особи, які мають свідоцтво на право керування плавзасобом.

При катанні дітей на човнах забороняється:

перевантажувати човен (катер) понад установлену пасажиромісткість (вантажопідйомність);

користуватись човном дітям до 16 років без супроводу дорослих;

стрибати у воду і купатися з човна (катера);

сидіти на бортах, розгойдувати човен, переходити з місця на місце чи переходити (пересідати) на інший човен (катер).

 

  1. ПРОВЕДЕННЯ ФІЗКУЛЬТУРНИХ, СПОРТИВНИХ І ІНШИХ ЗАХОДІВ НА ВОДІ

9.1. Усі фізкультурні, спортивні і інші заходи (масовки, гуляння тощо) на воді обов’язково повинні узгоджуватись з Державною пошуково-рятувальною службою на водних об’єктах.

9.2. Організатори таких заходів несуть всю відповідальність за безпеку учасників і забезпечують роботу відомчих рятувальних постів.

9.3. Про місце проведення фізкультурних, спортивних та інших масових заходів на воді, про час, характер заходу, що здійснюється, загальну кількість учасників та список осіб, які забезпечують охорону життя людей на воді (склад рятувального поста), та які плавзасоби забезпечують безпеку масових заходів, підприємства, установи та організації завчасно повідомляють Державну пошуково-рятувальну службу на водних об’єктах.

 

ДІЇ ПРИ РЯТУВАННІ ТА НАДАННІ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ПОТЕРПІЛИМ НА ВОДІ

Рятування потерпілих на воді:

Потопати може людина, яка не вміє добре плавати, фізично ослаблена або стомлена, хвора або поранена, а також людина, яка опинилась в холодній воді або випадково впала у воду. Якщо не допомогти цій людині, вона може загинути. Про те, що людині потрібна допомога, можуть свідчити такі ознаки:

спроба плисти не призводить до просування вперед;

на обличчі з’являється вираз відчаю;

людина кличе на допомогу або махає руками, щоб привернути увагу;

хвора або поранена людина може триматись однією рукою за уражену частину тіла;

людина намагається наблизитись до берега або човна, хапається за пліт або борт човна;

потопаюча людина хаотично махає руками, намагаючись висунутись із води, щоб набрати повітря, замість того, щоб намагатись плисти;

подібні намагання мимовільні та продовжуються недовго;

тіло у воді перебуває у вертикальному положенні, ноги не виконують плавальних рухів.

Прийняття рішення

У такій ситуації особливе значення має правильний вибір способу надання допомоги потерпілому. Огляд місця події з метою виявлення реальної та потенційної загрози відіграє в такому випадку важливу роль. Слід розуміти, що потопаюча людина діє несвідомо та інстинктивно. Навіть якщо це дитина, ваш приятель чи близька вам людина, вони можуть учепитись у вас мертвою хваткою та будуть тягнути вас під воду навіть тоді, коли вони перебувають вже під водою, але ще не знепритомніли. У такому разі ви не тільки не допоможете, але й самі можете потонути. Ось чому, допомагаючи потопаючому, ніколи не підходьте до нього близько спереду. Слід наближатись до потопаючого спереду, тримаючи поперед себе рятувальний круг, жердину чи інший плавучий засіб (рятувальний жилет, рятувальний нагрудник і таке інше). Тому потрібно швидко оцінити обставини і прийняти найбезпечніше рішення.

Способи надання допомоги потопаючому

Завжди розпочинайте із самого простого, а в разі невдачі перед тим, як приступити до більш ризикованих дій, краще подумайте, як зменшити ризик.

Словесний метод

Перебуваючи у безпечному для вас місці, ясно, чітко та коротко скажіть потопаючому, що і як він має робити, підбадьорюйте його словами, намагайтесь заспокоїти його, тоді він швидше зрозуміє ваші поради.

Метод дистанційної подачі рятувальних засобів та витягання

Якщо поблизу вас є який-небудь плавучий предмет (краще рятувальний круг), киньте його так, щоб потопаючий міг за нього вхопитися. Краще, якщо встигнете прив’язати до нього вірьовку (пасок), за яку потім зможете підтягнути потерпілого до берега чи на мілину.

Якщо ви знайшли вірьовку, то один кінець її закріпіть на плавзасобі або за береговий предмет, а інший — за рятувальний круг чи інший плавучий предмет, який ви подаєте потопаючому. Перед витягуванням потопаючого станьте так, щоб у вас була гарна опора або ухопіться за плавзасіб чи за береговий предмет, щоб ви самі не впали у воду і потопаючий не потягнув вас за собою.

Вхід у воду на мілководді

Якщо нещастя трапилось на мілководді, можливо ви зможете наблизитись до потерпілого вбрід, щоб подати рятувальний засіб, але тримайте рятувальний засіб так, щоб він був між вами та потерпілим. Міцно стійте ногами на дні, тримайтесь однією рукою за яку-небудь опору, наприклад причал (кущ, гілку дерева), та протягніть довгу жердину потерпілому. Якщо присутніх багато, утворіть живий ланцюжок, міцно взявшись за руки.

Використання човна

Спробуйте наблизитись до потопаючого на човні так, щоб кинути йому який-небудь плаваючий предмет або простягнути жердину. Якщо човен невеликий, подавати жердину треба з носа або з корми, щоб при підтягуванні потопаючого човен не перекинувся. Якщо човен такого розміру, що можна на нього взяти постраждалого, підходити до потерпілого також потрібно носом або кормою, щоб при втягуванні його в човен, човен не перекинувся.

Ніколи не стійте у човні на повний зріст під час рятування потопаючого.

Рятування уплав

При наближенні до потопаючого уплав слід тримати поперед себе будьякий плаваючий предмет (краще рятувальний круг), щоб потопаючий хапався за нього, а не за вас, і подавати його на витягнутих руках, щоб потопаючий не зміг до вас дотягнутись. Підтримуйте з ним зоровий та голосовий контакт. Підбадьорюйте потерпілого, намагаючись примусити його працювати ногами в той час, коли за допомогою плаваючого предмета будете тягти його до берега чи до найближчої мілини.

Буксирування потерпілого

При буксируванні вплав потерпілий може бути не в змозі працювати ногами, щоб допомогти вам, але може вхопитись за вас руками. Тому потрібно буксирувати його на якомога більшій відстані від себе і бути готовим у будьякий момент ухилитись від його спроб вхопитись за вас руками. Спробуйте умовити його лягти на спину або перевернути його самому, якщо маєте такий досвід.

Якщо ви не маєте нічого під руками, намагайтесь підпливти до нього ззаду, попросивши когось на березі відвертати його увагу від вас. Коли це не вдасться, спробуйте розвернути його спиною до себе, схопивши його лівою рукою за ліву руку, якщо можливо, вище ліктя і різким рухом розвернути його спиною до себе і захопити його зігнутою в лікті лівою рукою під підборіддя. Утримуючи його лежачим на спині, буксируйте до берега або до найближчої мілини, одночасно спробуйте умовити його допомагати своїми ногами вам плисти. При цьому ніколи не забувайте про особисту безпеку. Якщо ви відчули, що втрачаєте контроль над своїми рухами або відчуваєте, що потерпілий осьось схопиться за вас руками, різко відштовхнувшись, тимчасово віддаліться від нього, а відновивши координацію своїх дій, спробуйте знову надати допомогу потерпілому.

Серцево-легенева реанімація

Утоплення — одна з форм механічної асфіксії, що розвивається в результаті попадання рідини в дихальні шляхи або внаслідок ларингоспазму і припинення дихання чи з зупинкою серця в результаті психічної (страх) і рефлекторної (удар об воду, холодовий шок) дії.

Невідкладна допомога повинна бути спрямована на якнайшвидше відновлення дихання і кровообігу.

Витягши потерпілого з води, необхідно:

швидко очистити верхні дихальні шляхи від піску, мулу та водоростей, для чого, ставши на праве коліно, покласти потерпілого вниз обличчям його черевом на своє ліве стегно, лівим передпліччям натиснути на спину, щоб вивільнити від води та предметів дихальні шляхи, одночасно пальцями правої руки вичищати порожнину рота від мулу, піску та водоростей;

одночасно з очищенням ротової порожнини подразнювати корінь язика та глотку пальцями, щоб викликати блювання, яке прискорить відновлення життєвих функцій;

покласти потерпілого на спину, щоб голова була відкинута назад для розправлення дихальних шляхів, для цього можна використати валик з одежі, дитячий рятувальний круг тощо;

визначити наявність дихання протягом 5 секунд;

якщо воно відсутнє, почати робити штучну вентиляцію легень потерпілого способом “з рота в рот";

визначити наявність пульсу на сонній артерії протягом 10 секунд;

за його відсутності водночас із штучним диханням виконувати непрямий масаж серця (на одне вдування робиться від п’яти до п’ятнадцяти масажних поштовхів на грудну клітину /на грудину між ребрами в районі серця/), і цей цикл повторювати до появи ознак дихання і серцебиття;

разом із штучним диханням здійснювати нагрівання тіла розтиранням.

Добре тренований рятувальник починає робити штучну вентиляцію легенів методом “з рота в рот” або “з рота в ніс” під час доставки потерпілого до катера або на берег.

Одночасно з наданням допомоги необхідно викликати “швидку медичну допомогу” або якнайшвидше, не припиняючи реанімації, доставити потерпілого до лікарні.

------------------------------------------------------------------

|                   Серцево-легенева реанімація                  |

|----------------------------------------------------------------|

| ВІК      |Дорослий          |Дитина             |Немовля       |

|          |понад 8 років     |1-8 років          |до 1 року     |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|ПОЛОЖЕННЯ |Дві руки на нижній|Одна рука на нижній|Два пальці на |

|РУК       |половині грудини  |половині грудини   |нижній        |

|          |                  |                   |половині      |

|          |                  |                   |грудини (на   |

|          |                  |                   |ширині        |

|          |                  |                   |одного пальця |

|          |                  |                   |нижче сосків) |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|ГЛИБИНА   |Приблизно         |Приблизно          |Приблизно     |

|ПОШТОВХІВ |4-5 см            |3 см               |2 см          |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|ВДУВАННЯ  |Повільно до       |Повільно до        |Повільно до   |

|          |підняття          |підняття           |підняття      |

|          |грудної клітини   |грудної клітини    |грудної       |

|          |(протягом 1,5 - 2 |(протягом 1-1,5    |клітини       |

|          |сек)              |сек)               |(протягом 1-  |

|          |                  |                   |1,5 сек)      |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|ЦИКЛ      |15 поштовхів -    |5 поштовхів -      |5 поштовхів - |

|          |2 вдування        |1 вдування         |1 вдування    |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|ТЕМП      |15 поштовхів      |5 поштовхів        |5 поштовхів   |

|          |протягом          |протягом           |протягом      |

|          |приблизно         |приблизно          |приблизно     |

|          |10 сек            |3 сек              |3 сек         |

|----------+------------------+-------------------+--------------|

|РАХУНОК   |1, 2, 3,...,      |1, 2, 3, 4,        |1, 2, 3, 4,   |

|          |15 - 2 вдування   |5 - 1 вдування     |5 - 1 вдування|

------------------------------------------------------------------

2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше