Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактики грипу та ГРВІ

Цікава інформація
25.10.2023

Профілактики грипу та ГРВІ

Епідемічний сезон 2023 року на території ОТГ Вознесенського району  почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за вересень 2023 року захворіло – 2383 особи в т.ч дітей – 1671 особа.

Грип на території  ОТГ Вознесенського району  в цьому році  не реєструвався.

Грип та ГРВІ дуже легко передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Хвора людина, навіть із легкою формою, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це в середньому 7 днів.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого.

      З метою недопущення ускладнень від захворювань на грип та ГРВІ на підприємствах та установах, необхідно забезпечити профілактичні та протиепідемічні заходи:

- проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях);

- дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання в приміщеннях підприємств, установ та організацій;

- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

- виділити на підприємствах, в установах та організаціях приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками захворювання на грип та ГРВІ;

- в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб;

- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях підприємств, установ та організацій;

- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, дезінфекційні та антисептичні засоби тощо);

Щоб захистити себе та оточуючих від зараження необхідно користуватися одноразовими масками та уникати скупчень людей.

Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться і використовувати її не більш ніж 3-4 години. Найкраще користуватися стандартними медичними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски необхідно одразу викидати у смітник.

Регулярно провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання — як у помешканні так і в робочих приміщеннях.

Дотримуватися гігієни рук — необхідно часто мити руки з милом та обробляти їх дезінфікуючим засобом із вмістом спирту.

Дотримуватися респіраторної гігієни - прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, користуючись тільки одноразовими паперовими серветками або рушниками, які після використання одразу викидати у смітник.

Для підвищення опірної здатності організмунеобхідно повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми . Це збільшить шанси запобігти як зараженню так і ускладненню хвороби.

При перших ознаках хвороби залишайтесь вдома. Якщо Вас непокоїть стан вашого здоров'я, необхідно обов'язково звернутися до лікаря.

 Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч.

 

 

Лікар епідеміолог

 Вознесенського РВ

ДУ «ОЦКПХ МОЗУ»                                                                              Москаленко О.О.

 

                                     

 

 

2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше