Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПОЖЕЖА У БУДИНКУ (КВАРТИРІ)

Цікава інформація
02.11.2021

ПОЖЕЖА У БУДИНКУ (КВАРТИРІ)

Пам’ятай:  що найбільш загрозливими факторами пожежі, які впливають на здоров’я  людей і можуть призвести до загибелі, являються:

отруєння токсичними продуктами горіння,

підвищена температура, дим,

пониження концентрація кисню.

В результаті підвищеної  температури люди можуть получить опіки поверхні тіла, органів дихання та зору. Будівельні  конструкції можуть втратити свою несучу здатність, обвалитися та травмувати людей або призвести до летального випадку.

Дим, являється сумішшю дуже дрібних частинок, які не догоріли від твердих матеріалів та  капель рідин в газових потоках продуктів горіння, викликає інтенсивне подразнення слизових оболонок органів дихання и зору. Крім того, оптична щільність диму така, що буквально через кілька хвилин після початку  пожежі в приміщенні, квартирі, для людей, які  там знаходяться втрачають візуальний  контакт з простором, що значно ускладнює їх евакуацію.

Зважаючи на безпосередню участь в процесі горіння кисню, на пожежах, особливо всередині  будівель і приміщень, спостерігається пониження його концентрації, що призводить до кисневого голодування, гіпоксії, порушенню координації руху.

Самим небезпечним фактором пожежі, з врахування масштабу вона приводить до загибелі 50-80% від загальної кількості жертв пожежі) являється отруєння токсичними продуктами горіння.  Класичними  продуктами  горіння, які присутні фактично на будь-якій пожежі, відносяться оксид вуглецю (чадний газ). Небезпека останнього є в тому, що він взаємодіє с гемоглобіном крові в 200-300 раз інтенсивніше, ніж кисень, практично відсікає його надходження в організм.  Також у зв’язку  з широким використанням в наших будинках та квартирах полімерних синтетичних матеріалів, на пожежах можуть присутні значно більш небезпечні продукти горіння. Наприклад, продуктом термічного розкладу поролона  являється цианід водню (HCN), або як його ще називають - " синільна кислота", смертельно небезпечна концентрація якої для людини складає всього 0,2 г/м. куб.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ :

В будь-якому випадку при виявленні ознак пожежі, (полум’я, дим або його запах), необхідно терміново , не втрачаючи жодної секунди, повідомити про це самостійно (по телефону101), якщо не має такої можливості,то через сусідів або перехожих до рятувальної служби. Негайно попередити  всіх осіб, які знаходяться в будинку та поблизу, евакуюватися самому та за можливості допомогти евакуюватися іншим, особливо похилого віку і дітям, з  запобіганням при цьому про виникнення паніки. За собою зачиніть всі двері, з метою зменшення  доступу свіжого  повітря, яке може збільшити  швидкість и масштаби горіння. Не намагайтесь самостійно тушити вогонь, крім випадку коли  вогонь не розгорівся. Якщо дозволяє час,  то необхідно перекрити газ и та відімкнути  електроенергію, але пам’ятайте, що в першу чергу потрібно евакуюватися.

Значно гірше, коли пожежа у квартирі під Вами чи на більш низьких поверхах. Перед виходом через двері необхідно її легенько при відчинити (ні в якому разі не відкривати швидко чи їх вибивати, тому що приплив свіжого повітря може призвести до викиду полум’я ), для чого необхідно стати на коліно лицем до дверей та виставити одну ногу на відстань 50 мм від дверей, двері легенько при відчинити, при цьому прикриватись ними, що забезпечить Вас від перепаду температури і дії полум’я. Далі впевнитися, що шляхи виходу з будівлі (приміщення) не мають сильної задимленості та високої температури негайно покинути приміщення скориставшись тільки сходами

 Якщо Ви опинились у приміщенні відрізані вогнем та димом від шляхів евакуації необхідно терміново зачинити та ущільнити вологим ганчір’ям усі щілини дверей, вікон. Без крайньої потреби  не застосовувати синтетичні тканини. В приміщенні, яке заповнене димом, необхідно обережно підповзти до вікна, закриваючи рот і ніс вологим рушником, який слугує фільтром.  Пересуватися підлогою повзком необхідно тому, що більшість ядовитих газів і речовин горіння знаходяться у верхній частині приміщення та на підлозі значно нижча температура і більша концентрація кисню. Поблизу вікна, необхідно його при відкрити та дихати через щілину, доки не прийде допомога. Ніколи не стрибайте з вікон без крайньої необхідності (кожний другий стрибок з вікна  четвертого поверху закінчується летально). Але, якщо доведеться стрибати, то необхідно попередньо викинути матрац  чи інші речі,  які зможуть пом’якшити падіння

Після того,  як Ви покинули будинок (квартиру), ні в якому разі не повертайтеся за будь-якими цінними речами, навіть коли здається, що загроз не має. Ви можете потрапити у вогняну пастку через різкий викид полум’я чи продуктів горіння.

Прибуття підрозділу рятувальників потрібно очікувати у безпечному місці

Адміністрація Олександрівської селищної ради

Пам’ятки !!

ПРИ   ПОЖЕЖІ  ТЕЛЕФОНУВАТИ

          З  МОБІЛЬНОГО       101    

 

 

ВСТАНОВЛЮЙТЕ ВОГНЕГАСНИКИ У ЛЕГКОДОСТУПНИХ ТА ПОМІТНИХ МІСЦЯХ!

 

 

НЕ ПАЛІТЬ У ЛІЖКУ!
Паління у ліжку - головна причина смертельних випадків при пожежах в оселях!

 

 

НЕ РОЗМІЩУЙТЕ ТА НЕ ЗАЛИШАЙТЕ
попільнички на м'яких меблях! ЗАВЖДИ перевіряйте
меблі, на яких ПАЛИЛИ - попіл та не загашені недопалки можуть непомітно потрапити за спинки та поміж подушками.

 

             

 

 

ТРИМАЙТЕ ЗАПАЛЬНИЧКИ ТА СІРНИКИ
поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити.

НІКОЛИ НЕ ЗАОХОЧУЙТЕ   ТА   НЕ ДОЗВОЛЯЙТЕ
дітям бавитися з сірниками і запальничками та вважати їх іграшками.

 

 

НЕ ЗАЛИШАЙ БЕЗ НАГЛЯДУ ПРИЛАДАХ НАГРІВУ !

 

 

 

Адміністрація Олександрівської селищної ради

 

2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше