Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Оголошення
25.09.2023

             Профілактика отруєнь   грибами.  

   Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

    Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

   Щоб не отруїтися дикорослими грибами :

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

   Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старі, перезрілі, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас, чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

  Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

  Слід зазначити, що не виключаються також отруєння і їстивними грибами, які були зібрані  поблизу шосейних доріг, підприємств, тощо. Тому і їстивні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.

   Необхідно вживати заходів щодо недопущення проростання грибів, отруйних рослин на територіях  загальноосвітніх та дитячих навчальних закладів  у відповідності до чинного санітарного законодавства (Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом МОЗ України №234 від24.03.2016р., розділ ІІ,пункт 2 та Перелік згідно додатку 1 до Регламенту; Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ  України №2205 від 25.09.2020р., розділ ІІ, пункт  3  та Перелік згідно додатку 1 до Регламенту).

   Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювань  і зберегти  Ваше здоров’я та здоров’я  Ваших близьких!

  Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше